Notice: Undefined index: HTTP_ACCEPT_LANGUAGE in /var/www/clients/client15/web27/web/inc/ses-inc.php on line 67

Notice: Undefined offset: 1 in /var/www/clients/client15/web27/web/inc/header-inc.php on line 40
Директор ДП "Східний експертно-технічний центр" прийняв участь у засіданні колегії Державної служби України з питань праці - Східний експертно-технічний центр

Директор ДП "Східний експертно-технічний центр" прийняв участь у засіданні колегії Державної служби України з питань праці

29.03.2017

На колегії Держпраці підсумували роботу служби у 2016 році, а також визначилися із завданнями подальшого вдосконалення наглядової діяльності у сфері промислової безпеки, охорони та гігієни праці, додержання законодавства про працю. Особливими питаннями обговорення стали причини та наслідки аварії, що сталася 2 березня на шахті «Степова» ДП «Львіввугулля» та забрала життя 8-ми шахтарів, а також проблеми лісової галузі України та шляхи впливу на зниження виробничого травматизму.

У роботі колегії взяли участь голова Київської обласної державної адміністрації Олександр Горган, національний координатор Міжнародної організації праці в Україні Сергій Савчук.

Голова Київської ОДА Олександр Горган  зазначив важливість Держпраці як органу, який має повноваження контролю задля захисту життя, здоров’я та трудових прав працівників.

«Робота Держпраці надзвичайно важлива, адже цей орган є гарантією безпеки як для працівників, так і для звичайних громадян», – підкреслив Олександр Горган.

Про спільну роботу Держпраці та Міжнародної організації праці доповів Сергій Савчук, національний координатор МОП в Україні. Зокрема, під час розробки Програми гідна праця для країни на 2016-2019 роки, представники МОП проаналізували потреби Держпраці та включили їх до проекту зазначеної програми. Постійні наради, семінари, консультації Держпраці та МОП сприяють  розбудові сучасної та ефективної системи інспекції праці.

2 березня 2017 року на шахті «Степова» ДП «Льввугілля» сталася трагічна аварія, яка забрала життя 8-ми шахтарів. Зважаючи на суспільний резонанс цієї події, першочергово на засіданні колегії Держпраці обговорено результати цьогорічної позапланової перевірки стану охорони праці та промислової безпеки при веденні гірничих робіт на шахті.

Як зазначила начальник Головного управління Держпраці у Львівській області Ольга Вільхова, за результатами перевірки директору шахти «Степова» вручено 4 акти перевірок та 4 обов’язкові до виконання приписи. За допущені порушення до адміністративної відповідальності у вигляді штрафів притягнуто директора шахти та ще 7 посадових осіб.

«За порушення, що створювали загрозу життю та здоров’ю працівників, директору шахти запропоновано призупинити повністю ведення гірничих робіт по ВП «Шахта «Степова» та ще інших 15 зупинок робіт та експлуатації окремого обладнання», – додала Ольга Вільхова.

Аналізуючи виробничий травматизм зі смертельними наслідками в Україні за останні шість років, вбачається, що серед усіх галузей виробництва найбільша кількість смертельно травмованих за видами подій припадає на лісову галузь, яка з розрахунку на 100 тис. працівників займає передові позиції серед усіх галузей економіки України. Під час  доповіді Микола Радіонов, начальник відділу нагляду в АПК та СКС Держпраці, запропонував відновити посилений режим державного нагляду в областях України, де зареєстровані випадки смертельного травматизму в лісовій галузі.

Перевірки, які здійснюють інспектори Держпраці мають двосторонній вплив.
«З одного боку –  на роботодавця, який знає, що його діяльність можуть проконтролювати, з іншого – на працівника, який відчуває захист та піклування. Так, у 2016 році проведено 21 тисячу 244 перевірки  у сфері дотримання законодавства про працю,    зайнятість   та    загальнообов’язкове      державне    соціальне   страхування на  17 тисячах  977 підприємствах. Виявлено 45 тисяч 433 порушення  у 12 тис. 717 роботодавців». – зазначив Роман Чернега, Голова Держпраці. Особлива увага під час перевірок приділяється легальному працевлаштуванню працівників та виплаті мінімальної заробітної плати.

Підсумовуючи роботу колегії, Роман Чернега окреслив основні завдання на 2017 рік. В першу чергу –  це посилений контроль за виплатою мінімальної заробітної плати, яка з 1 січня 2017 року становить 3200 грн.

«Минулий рік не був для служби легким, але й так само роком наполегливої праці стане 2017 рік. Заявивши себе як орган, який виконує, в першу чергу, не каральну, а роз’яснювальну функцію, ми маємо втримати цю планку.  Маємо докласти всіх зусиль, аби виконувати свої завдання якісно», – підкреслив Голова Держпраці.

 


Читати інші публікації...

Дивіться
Види послуг

Звертайтесь з питань