Notice: Undefined index: HTTP_ACCEPT_LANGUAGE in /var/www/clients/client15/web27/web/inc/ses-inc.php on line 67

Notice: Undefined offset: 1 in /var/www/clients/client15/web27/web/inc/header-inc.php on line 40
Роман Чернега: Коли бізнес відчуває контроль, починає виправляти помилки ще до перевірки - Східний експертно-технічний центр

Роман Чернега: Коли бізнес відчуває контроль, починає виправляти помилки ще до перевірки

30.03.2017

Під час обговорення теми «Чому бізнес боїться перевірок?» програми USAID «Лідерство в економічному врядуванні» Голова Держпраці Роман Чернега зосередився на важливості перевірок, що здійснюють інспектори Держпраці. На підтвердження їх користі не тільки для підприємців і працівників, а й для держави в цілому Роман Чернега згадав період мораторію на перевірки (2014 рік та перша половина 2015 року). За словами очільника служби, в цей час було більше 50 тис. звернень від працівників – скарги на роботодавців. У порівняння, в 2016 році таких звернень стало наполовину менше, близько 25 тис. Стосовно охорони праці у 2015 році було зареєстровано 600 випадків виробничого травматизму зі смертельним наслідком, а вже у 2016 році ця цифра зменшилася до 400 таких випадків.

«Це говорить про те, що коли бізнес відчуває контроль, то починає уважніше стежити за проблемами на підприємстві, виправляти їх ще до приходу інспектора», – зазначив Голова Держпраці.   

Роман Чернега та інші спікери заходу, серед яких Оксана Продан, народний депутат України – член Комітету Верховної Ради України з питань податкової та митної політики, Ксенія Ляпіна, голова Державної регуляторної служби України, та Любомир Чорній, старший експерт Програми USAID «Лідерство в економічному врядуванні», обговорили шляхи вирішення проблеми дублювання контролюючих функцій державними інспекціями та органами місцевого самоврядування, а також зміни у системі державного нагляду за діяльністю підприємницького сектору.

Зокрема, Голова Держпраці окреслив підстави для проведення перевірки, визначені у проекті порядку проведення перевірок, який нині проходить процедуру погодження.

«Новий порядок має створити такі умови для бізнесу, щоб підприємець не боявся інспектора, а розумів, на яких підставах він до нього завітав і які наслідки цього можуть бути», – повідомив Роман Чернега.

У проекті порядку проведення перевірок визначені чіткі умови для інспекційного відвідування і невиїзного інспектування.

«Якщо підприємець звернеться з проханням провести в нього перевірку, про шалені штрафи мова не йтиме, адже за ініціативою самого підприємця перевірка вважатиметься як превентивний захід”, – пояснив Голова Держпраці.

Щодо можливого дублювання функцій Держпраці у контексті змін, внесених до статті 34 Закону України «Про органи місцевого самоврядування в Україні», Роман Чернега зазначив, що проектом порядку здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю передбачається проведення інспекційних відвідувань, які координуватиме Держпраці. Кожен інспектор, до того як провести інспекційне відвідування, вивчатиме інформацію про те, хто і коли та з яких питань здійснював попередню перевірку. Це дозволить уникнути можливих дублювань.

Однією із засад детінізації ринку має бути збільшення втрат роботодавця та працівника від перебування в нелегальному секторі економіки та спрощення процесів отримання та декларування реального доходу. Заходи, які унеможливлять економічну вигоду роботодавця від вчинення таких правопорушень, є підвищення фінансової відповідальності саме власника, а не найманих працівників, які здійснюють керівництво підприємством від його імені.



Читати інші публікації...

Дивіться
Види послуг

Звертайтесь з питань